Μαΐου 01, 2003
Πλατεία Αγίου Γεωργίου
ΘΕΣΗΗ πλατεία Αγίου Γεωργίου, ευρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Νέου Ψυχικού Αττικής. Περικλείεται από τις οδούς Αγίου Γεωργίου, 28ης Οκτωβρίου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Χρυσοστόμου Σμύρνης – που είναι και σε επαφή με τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.
Πρόκειται για μια από τις κεντρικές πλατείες του Δήμου, σχήματος τετραπλεύρου, με συνολικό εμβαδόν 2.460,66 μ2.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥΗ παραγωγή του υποβάθρου, έγινε με την χρήση ψηφιακού τοπογραφικού υπόβαθρου που μας χορηγήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, και συμπληρώθηκε με επιτόπια έρευνα. Οι συνολικές αποκλίσεις που μετρήθηκαν σε ορισμένα σημεία και κατά τους δύο άξονες, είναι αμελητέες.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΗ πλατεία Αγίου Γεωργίου, ως έχει, είναι ξεπερασμένη. Πρόκειται για μια τετράπλευρη πλατεία, σε μια περιοχή με ικανές κλίσεις στους περιβάλλοντες δρόμους, ενώ ο κύριος χώρος της πλατείας είναι κατά προσέγγιση επίπεδος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψομετρικές διαφορές στο εσωτερικό της πλατείας, με κορύφωση την νοτιοδυτική γωνία όπου η εμφανιζόμενη υψομετρική διαφορά είναι της τάξης των τριών μέτρων, και βέβαια η πρόσβαση από αυτό το σημείο γίνεται μέσω μιας ικανού μεν πλάτους αλλά σχετικά απότομης – για υπαίθριο χώρο πάντα- κλίμακας. Η αντιμετώπιση δε της πλατείας με αναγεννησιακό τρόπο (πλατειά πρόσβαση παράλληλη με τον άξονα του Ιερού Ναού, κάθετες προσβάσεις μικρότερης σημασίας με τον πίδακα στο κέντρο, χωρίς καμία προσαρμογή στο φυσικό ανάγλυφο του εδάφους), έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του πρασίνου. Το υφιστάμενο υψηλό πράσινο δεν είναι του είδους που θα χαρακτηριζόταν σαν άξιο διατήρησης – μπορεί να αντικατασταθεί με καλύτερα είδη. Επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, η κυρία είσοδος του Ιερού Ναού, ξεκινά απ’ ευθείας από το οδόστρωμα, χωρίς καν την παρεμβολή πεζοδρομίου.
Η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, οδήγησε την Δημοτική Αρχή στην διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, την οποία θα εκμεταλλεύεται ο Δήμος.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣΗ απαίτηση για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης - και μάλιστα μεγάλου μεγέθους – απαιτεί την επίλυση ενός συνόλου παραμέτρων που έχουν άμεση σχέση με την πλατεία που θα ευρίσκεται ακριβώς από πάνω, ξεκινώντας από τις προσβάσεις προς αυτόν, είτε για αυτοκίνητα είτε για πεζούς. Ο σχεδιασμός του υπόγειου χώρου στάθμευσης, έγινε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 455/76), και τους ισχύοντες Γ.Ο.Κ (Ν. 1577/85), Κτιριοδομικό Κανονισμό (Απ. 3046/304/89) και Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων (Π.Δ. 71/88).
Ο προτεινόμενος υπόγειος χώρος στάθμευσης, έχει χωρητικότητα 81 θέσεων, εκ των οποίων προβλέπονται τέσσερις για Α.Μ.Κ. και έχει συνολικό εμβαδόν μαζί με τους βοηθητικούς χώρους 2.146,96 μ2. Έχει ανεξάρτητες ράμπες εισόδου – εξόδου αυτοκινήτων, δύο κλιμακοστάσια σε αντιδιαμετρικά σημεία διαφυγής καθώς και ανελκυστήρα Α.Μ.Κ.
Η κατασκευή του φέροντα οργανισμού είναι συμβατική, με οπλισμένο σκυρόδεμα τουλάχιστον C 20/25, ενώ θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την στεγανότητά του και για την προστασία από υγρασία και διάβρωση, λόγω του ότι θα υπάρχει από πάνω περιοχή πρασίνου.
Όσον αφορά την πυρασφάλεια, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την πυρόσβεση θα απαιτηθεί αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης καθώς και αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο καθώς και επαρκής αριθμός φορητών πυροσβεστήρων σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις. Για την υποστήριξη των παραπάνω θα απαιτηθεί ένας χώρος γύρω στα 25 μ2 όπου θα τοποθετηθεί το πυροσβεστικό συγκρότημα με δίδυμο αντλιών (ηλεκτροκίνητης – πετρελαιοκίνητης), εφεδρικής διατήρησης πίεσης (αντλία jockey) καθώς και δοχείο διαστολής 100 lt. Το νερό θα προέρχεται από δεξαμενή χωρητικότητας περίπου 40 μ3.
Σχετικά με την καταστολή θορύβων κυκλοφορίας στον περιβάλλοντα χώρο, οι δύο προσβάσεις των αυτοκινήτων θα έχουν αντιθορυβικό κάλυμμα ειδικής σχεδίασης (με μη παράλληλες πλευρές ) ώστε να μειώνεται το φαινόμενο της κόρνας. Αυτό, σε συνδυασμό με την επεξεργασία των παρειών των τοιχείων (ανώμαλη ραβδωτή επιφάνεια με πλαστικότυπο), τον προσανατολισμό των ανοιγμάτων και την πρόβλεψη φράγματος πρασίνου, θα μειώσει τον θόρυβο κυκλοφορίας. Παράλληλα, σωστό θα είναι να ληφθεί μέριμνα και στο εσωτερικό του garage, μιας και είναι χώρος που ευνοεί την δημιουργία ηχούς ( μήκος άνω των 18,00 μέτρων και κατά της δύο κατευθύνσεις, προσεγγιστικά τετράγωνος, κατασκευή από σκυρόδεμα, δηλαδή χαρακτηριστικά – από ακουστική άποψη – κώδωνος. Γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν απορροφητικά χαμηλών συχνοτήτων ( συνηχητές Helmholz), ενώ λόγω του μεγέθους του έργου, άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να γίνει ακουστική μελέτη.
Κατόπιν απαίτησης του Δήμου, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών ( σεισμοί κλπ.). Για τη χρήση καταφυγίου θα πρέπει να εξασφαλιστούν στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό τα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή του δηλαδή: αέρας, νερό και τροφή.
α) για την επάρκεια αέρα: Σε περίπτωση κλεισίματος των ανοιγμάτων όδευσης αέρα από σεισμό η άλλο αίτιο θα πρέπει εξασφαλίζεται αέρας από εξαεριστήρες είτε οροφής είτε αξονικούς τοίχου με δυνατότητα εναλλαγής όλου του υπάρχοντος αέρα και εισαγωγής νωπού από αντίστοιχες οπές.
Αριθμός εξαεριστήρων: 4
Αριθμός οπών: 4
Διάμετρος εξαεριστήρων – οπών: 750 mm
Σε περίπτωση τοποθέτησης εξαεριστήρων οροφής, η καμπάνα μαζί με το καπέλο, εξικνείται από την τελική στάθμη του εδάφους της πλατείας 0,70 εκ. περίπου.
β) Για την επάρκεια τροφίμων, έχει προβλεφθεί αντίστοιχη αποθήκη, εμβαδού 64,00 μ2.
γ) Για την επάρκεια νερού: Υπολογίζοντας μόνο πόσιμο νερό -και όχι νερό άλλης χρήσης - θα πρέπει να τοποθετηθεί δεξαμενή χωρητικότητας 500 – 1000 lt. Αν προβλεφθεί χρήση WC θα πρέπει να τοποθετηθεί κεντρικό φρεάτιο συλλογής ακαθάρτων με αντλία κατάθλιψης προς τον υπόνομο. Τότε η δεξαμενή θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε χωρητικότητα. Εάν δεν είναι δυνατόν, χρησιμοποιούνται χημικές τουαλέτες.
Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τοποθετηθούν όπου απαιτείται ηλεκτρικοί πίνακες οι οποίοι αν δεν εντοιχιστούν θα πρέπει να προφυλαχθούν μέσα σε μεταλλικά ερμάρια. (Παρατήρηση: Η δεξαμενή πυρόσβεσης θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τη δεξαμενή πόσιμου νερού. Δεν επιτρέπεται η χρήση νερού ως πόσιμο από την πυροσβεστική δεξαμενή).
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥΗ πλατεία Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται σε μια περιοχή κατοικίας, με σχετικά υψηλές πυκνότητες δόμησης όπου δεν υφίσταται μεγάλη διερχόμενη κυκλοφορία οχημάτων, και δεν είναι αποκομμένη από το οικιστικό περιβάλλον. Η υφιστάμενη κατάσταση όμως, δεν προσκαλεί τον χρήστη, να την περπατήσει, είναι όλη πολύ εύκολα αναγνωρίσιμη, δεν έχει κάποιο σημείο αναφοράς και δεν υπάρχει ζωνοποίηση δραστηριοτήτων και ηλικιών.
Η προτεινόμενη κατάσταση, αφού κατά πρώτον, εντάξει την λειτουργία υπόγειου Δημοτικού χώρου στάθμευσης, δημιουργεί δύο βασικές ζώνες δραστηριοτήτων. Η πρώτη εμπρός από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που έχει μια πιο “κλασσική” ας πούμε αισθητική προσέγγιση, που χρησιμοποιείται σαν χώρος εκτόνωσης του Ιερού Ναού σε διάφορες εκδηλώσεις, έχοντας εμβαδόν 597,77 μ2, ενώ παράλληλα, γίνεται σύνδεση και με την πλαϊνή έξοδο του Ναού, έχει άμεση επαφή με την παιδική χαρά, και απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η δεύτερη, σε υψηλότερο επίπεδο, είναι για στάση και κίνηση, περιβάλλεται από πράσινο, και είναι πλέον απομονωμένη, και προφανώς για νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ παράλληλα σε αυτήν εντάσσεται και το προτεινόμενο μνημείο.
Το υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον, διατηρείται και παράλληλα εμπλουτίζεται. Στην υφιστάμενη κατάσταση, το πράσινο ήταν 1037,25 μ2 (συμπεριλαμβανομένου και του πίδακα με εμβαδόν 33,63 μ2), δηλαδή το 41% της συνολικής έκτασης της πλατείας, ενώ στην προτεινόμενη κατάσταση ανέρχεται σε 1298,87 μ2, δηλαδή στο 53% της συνολικής έκτασης ( ο προτεινόμενος πίδακας έχει επιφάνεια νερού 44,13 μ2). Συνεπώς η καθαρή καλυπτόμενη επιφάνεια μειώνεται σε 1161,79 μ2 συμπεριλαμβανομένων και των εμβαδών των οδικών προσβάσεων του υπόγειου χώρου στάθμευσης. Αυτή η αλλαγή στην αναλογία επιφανειών, θα έχει λίαν θετική επίπτωση στο μικροκλίμα της περιοχής, ενώ με την οργανωμένη φύτευση, θα δημιουργηθεί ένα φυσικό σκηνικό. Δεν υποδεικνύουμε την φύτευση πυκνού δάσους -κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο σε μια αστική πλατεία τέτοιου μεγέθους, συνυπολογιζομένου και του προτεινόμενου υπογείου χώρου στάθμευσης- αλλά την εναλλαγή υψηλού, μέσου και χαμηλού πρασίνου σε επιλεγμένα σημεία.
Το βασικό λοιπόν σκεπτικό της επέμβασης, είναι η δημιουργία μιας αισθητικής πλατείας, η οποία όμως να καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου για κάποιες εκδηλώσεις. Παράλληλα όμως, επειδή μετά τις απογευματινές ώρες, η συγκεκριμένη πλατεία είναι χώρος συγκέντρωσης νεαρότερων ηλικιακών ομάδων, είναι τότε δυνατόν να χρησιμοποιείται εκτός από χώρος φυσικής αναψυχής και σαν χώρος εκδηλώσεων.
Έχουν δημιουργηθεί λοιπόν στην πλατεία, δύο ζώνες χρήσεων, οι οποίες σημαίνονται με την διαφορετική χάραξη και τον διαφορετικό τύπο πλακόστρωσης, ώστε να καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και συνεπώς δραστηριοτήτων, ακόμα και όταν δεν συμβαίνει κανένα οργανωμένο γεγονός (happening) στον συγκεκριμένο χώρο. Οι ζώνες αυτές έχουν σαν σημεία αναφοράς η μεν πρώτη τον πίδακα και τις πέργκολες, ενώ η δεύτερη ζώνη, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη λόγω διάταξης σχετικής με τον Ιερό Ναό. Δεν πιστεύουμε στην μερική έστω απομόνωση μεταξύ των κατηγοριών ( και συνεπώς των ηλικιών) των χρηστών. Κάτι τέτοιο ούτως η άλλως θα συμβεί λόγω διαφορετικού ωραρίου αυτών των ηλικιακών ομάδων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣΧρησιμοποιείται -με κάποιο τρόπο- η παλιά χάραξη της πλατείας, δηλαδή δύο βασικοί άξονες σταυροειδούς τοποθέτησης. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εδώ. Υπάρχει στροφή των αξόνων, ώστε να ακολουθούν την φυσική κλίση του εδάφους και να αποφεύγονται οι περιττές αλλαγές επιπέδων, ενώ η πρόσβαση σε όλη την πλατεία γίνεται με ράμπες, ώστε να είναι επισκέψιμη και σε Α.Μ.Κ.
Ο προτεινόμενος πίδακας έχει αντιμετωπισθεί σαν εναλλαγή μεταξύ κινούμενης υδάτινης επιφανείας και μεγάλων στατικών επιφανειών με έντονο χρώμα (λουλούδια), ενώ αποτελεί συνέχεια του επιπέδου του περιπατητή. Η συνολική υδάτινη επιφάνεια του προτεινόμενου πίδακα είναι 44.13 μ2 ενώ η συνολική του χωρητικότητα είναι 13,23 μ3 νερού.
Το τρίτο στοιχείο του χώρου, είναι φυσικά οι πέργκολες, οι οποίες σημαίνουν και οργανώνουν τους χώρους στάσης. Κατασκευάζονται επί πεσσών από διακοσμητικό τούβλο με πυρήνα από οπλισμένο σκυρόδεμα και για λόγους αντοχής.
Τέταρτο στοιχείο της πλατείας, είναι το μνημείο, που έχει μορφή χαμηλού τριπτύχου.
Η παιδική χαρά, έχει επικοινωνία μόνο με μία ζώνη της πλατείας –για λόγους ασφαλείας- ενώ με τον σχεδιασμό της δημιουργεί μια “αγκαλιά”, πράγμα που είναι αρεστό σε μικρά παιδιά.
Ο υπόλοιπος εξοπλισμός του περιβάλλοντος χώρου, (παγκάκια, καλάθια αχρήστων, τηλεφωνικός θάλαμος, πληροφοριακό κιόσκι) μπορεί μεν να είναι τυπικός καθ’ υπόδειξη του Δήμου, αλλά να αποφευχθούν τα παραδοσιακού τύπου σχέδια.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣΣαν υλικά κατασκευής, προτείνεται το οπλισμένο σκυρόδεμα, με εμφανή την εξωτερική του επιφάνεια για τους περιμετρικούς εξωτερικούς τοίχους Για την επίστρωση των δαπέδων, προτείνονται τσιμεντοκυβόλιθοι σε σταθερό υπόβαθρο, καθώς και βοτσαλόπλακες. Οι τσιμεντοκυβόλιθοι είναι διαστάσεων 20*10 εκ. και 10*10 εκ, σε διαφορετικές τοποθετήσεις και διαφορετικούς χρωματισμούς ανά ενότητα. Χρησιμοποιούνται επίσης και βοτσαλόπλακες στο χώρο του Ιερού Ναού διαστάσεων 40*40 εκ. Σε ορισμένα σημεία, χρησιμοποιείται επεξεργασμένο σκυρόδεμα (εγχάρακτο). Οι αναγκαίοι αρμοί, θα υλοποιηθούν με κεραμιδί τούβλο δαπέδου, ενώ από με τον ίδιο χρωματισμό αλλά με διακοσμητικό τούβλο κατασκευάζονται και οι πεσσοί στις πέργκολες.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι ο Δήμος Νέου Ψυχικού, στο πλαίσιο ανάπλασης της πλατείας, επιθυμεί και την γενικότερη αναβάθμιση των περιβαλλόντων δρόμων, γι αυτό προτείνεται και η χρήση τσιμεντοκυβόλιθων στην υλοποίηση των δημιουργούμενων επιφανειακών θέσεων στάθμευσης.
ΦΩΤΙΣΜΟΣΟ φωτισμός της πλατείας έχει ιδιαίτερη σημασία, για την δημιουργία του προαναφερθέντος σκηνικού (landscaping).
Ο κύριος φωτισμός της πλατείας, προτείνεται να είναι δύο κατηγοριών. Ένα φωτιστικό επί στύλου για την “ορθογωνική” ζώνη, που εξασφαλίζει ένα ενιαίο γενικό επίπεδο φωτισμού της πλατείας, και ένας τύπος αντίστοιχος μεν αλλά επί χαμηλής βάσεως για την “κυκλική” ζώνη. Οι υπόλοιποι τύποι φωτιστικών που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση, για την ανάδειξη συγκεκριμένων σημείων απεικονίζονται στις σχετικές φωτογραφίες.-
Αθήνα, Μάιος 2002
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)