Ιανουαρίου 01, 2007
Μεγάλο Πάρκο Παπάγου
ΘΕΣΗ
Το αποκαλούμενο Μεγάλο Πάρκο, ευρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Παπάγου Αττικής.
Αποτελείται από τα δύο ακόλουθα - ανεξάρτητα μεν, αλλά εν’ επαφή δε - οικοδομικά τετράγωνα ( Ο.Τ. ):
· Το Ο.Τ. 182, που είναι χαρακτηρισμένο σαν κοινόχρηστο πράσινο, έχει δε εμβαδόν 67.588,67 τετραγωνικών μέτρων. Τυπικά και ουσιαστικά, αυτό το οικοδομικό τετράγωνο, αποτελεί το λεγόμενο Μεγάλο Πάρκο, με επίσημη ονομασία ‘’Πάρκο Στρατάρχου Αλέξανδρου Παπάγου’’ (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου υπ’ αριθ. 44/6-4-1997), και
· το Ο.Τ. 184, που είναι χαρακτηρισμένο σαν οικοδομικό τετράγωνο για την ανέγερση εμπορικών καταστημάτων, εντός συγκεκριμένου περιγράμματος δόμησης ( οικοδομική γραμμή), το οποίο καθορίζεται με σαφήνεια. Το Ο.Τ. 184, έχει εμβαδόν 9.267,49 τετραγωνικών μέτρων.
Τα δύο αυτά οικοδομικά τετράγωνα, για τους σκοπούς της παρούσης μελέτης, εξετάζονται ως ενιαία, αφού πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, αφ’ ενός όπως καθορίσθηκε πριν από την έναρξη εκπόνησης αυτής της μελέτης, και αφ’ ετέρου όπως έχει διατυπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η μη πλήρης αξιοποίηση της δυνατότητας κατασκευής καταστημάτων, η οποία και θα περιοριστεί στα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των χρηστών του μεγάλου πάρκου.
Το σχήμα της έκτασης που καταλαμβάνει το μεγάλο πάρκο, είναι ουσιαστικά ένα τρίγωνο που περικλείεται από τις οδούς Κορυτσάς, Πεντέλης και Στρατάρχου Αλέξανδρου Παπάγου, έχει δε συνολικό εμβαδόν 76.856,16 τετραγωνικά μέτρα ( αθροιστικά, και για τα δύο οικοδομικά τετράγωνα). Χάριν συντομίας , η έκταση αυτή θα αναφέρεται στην παρούσα μελέτη, ως ‘’μεγάλο πάρκο’’ η απλά ‘’πάρκο’’, και ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στα επιμέρους οικοδομικά τετράγωνα που την αποτελούν, εφ’ όσον απαιτηθεί.
Η περιοχή μελέτης , έχει εμβαδόν 20.375,11 τετραγωνικά μέτρα , χωροθετείται δε στην δυτική πλευρά του Μεγάλου Πάρκου.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ
Η παραγωγή του υποβάθρου έγινε κατόπιν ψηφιοποίησης των δύο υπαρχόντων αναλογικών υποβάθρων που μας χορηγήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παπάγου. Από άλλα - αναλογικά επίσης - υπόβαθρα περάστηκαν οι ισοϋψείς καμπύλες καθώς και το υπό κατασκευή Δημοτικό Αναψυκτήριο. Κατόπιν ψηφιοποιήθηκε η αεροφωτογραφία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και συγκρίθηκε με τα άλλα ψηφιακά υπόβαθρα. Οι συνολικές αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα σημεία και κατά τούς δύο άξονες των συντεταγμένων και είναι της τάξεως των πέντε (5 ) μέτρων.
ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον του μεγάλου πάρκου, ακόμα και όπως είναι, είναι κατά πρώτο μια εξαιρετική αφετηρία αλλά και κατά δεύτερο ένας ουσιαστικότατος λόγος για μια μεθοδευμένη επέμβαση.
Εκκινώντας από την κεντρική δυτική είσοδο του πάρκου, στον υφιστάμενο πεζόδρομο που αρχίζει από εκεί, ( δηλαδή από την οδό Πεντέλης), υπάρχει μία αμφίπλευρη δενδροστοιχία από λεύκες, η οποία εκτείνεται σε αρκετό μήκος, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός φυσικού σκηνικού και μίας προοπτικής φυγής.
Αριστερά της εισόδου, αναπτύσσεται ένας πευκώνας, ο οποίος εκτείνεται σε αρκετή έκταση. Λόγω του ότι τα πεύκα είναι διατεταγμένα ομοιότροπα – δηλαδή σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους- είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα οργανωμένης φύτευσης. Επειδή δε, οι αποστάσεις μεταξύ των πεύκων είναι μικρές ( κατά μέσο όρο 4,30 μέτρα ), τα πεύκα έχουν αναπτυχθεί καθ’ ύψος, έχουν γίνει δηλαδή υψίκορμα, με μέσο ύψος περί τα 6,00 μέτρα.
Το υπό ανέγερση Δημοτικό Αναψυκτήριο, συνολικής δομημένης εκτάσεως 170 τετραγωνικών μέτρων. ευρίσκεται κατά πρώτο σε σχετική - και όχι άμεση - επαφή με την πρόσβαση στο πάρκο από την οδό Πεντέλης, και κατά δεύτερο έχει δυνατότητα πρόσβασης από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης, ενώ ευρίσκεται σε άμεση σχεδόν γειτνίαση με την λεγόμενη Μεγάλη Λίμνη.
Στην νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης, υπάρχει μια καταβύθιση του εδάφους, ενώ στην βορειοανατολική της πλευρά, υπάρχει μια συστοιχία από μεγάλες λεύκες, οι οποίες λόγω της υφιστάμενης υψομετρικής διαφοράς – περί το 1,5 μέτρο από την μέση στάθμη του υπολοίπου περιβάλλοντος χώρου της λίμνης - δεσπόζουν με εντυπωσιακό τρόπο στο φυσικό σκηνικό.
Ο περιβάλλων χώρος της λίμνης, λόγω χαμηλότερης γενικά υψομετρικής στάθμης, λειτουργεί σαν συλλεκτήρια στεγανολεκάνη της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται εδώ, τα προϊόντα εκπλύσεως του εδάφους. Τα φαινόμενα διάβρωσης του εδάφους, είναι πολύ έντονα στο σημείο που ευρίσκονται οι λεύκες, οι οποίες χρήζουν άμεσης προστασίας, μια και έχουν εκπλυθεί οι ρίζες τους, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ορισμένες έχουν ύψος περί τα 14,00 μέτρα και διάμετρο κορμού 90 εκατοστά.
Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό, εμφανίζεται και στον πευκώνα, και κυρίως στο τμήμα που ευρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης, μεταξύ του Δημοτικού Αναψυκτηρίου και του υφιστάμενου τοιχείου (bowl) της λίμνης. Η υψίκορμη ανάπτυξη των πεύκων, έχει σαν συνέπεια την συγκέντρωση μεγάλου - αναλογικά – βάρους στην κορώνη του δένδρου, που ακριβώς λόγω του δυσανάλογου ύψους σε συνδυασμό με την ραδινή αναλογία του κορμού τους, δημιουργεί ισχυρές στρεπτικές τάσεις (μοχλικό σύστημα), με άμεση συνέπεια την απώλεια στήριξης του δένδρου και την εκρίζωσή του, με την βοήθεια του πνέοντος ανέμου.
Κλείνοντας την περιήγηση της λίμνης, επισημαίνουμε την ύπαρξη ενός διαδρόμου με πέτρινες πεζούλες, πλάτους 5,00 μέτρων, που οδηγεί στο βορειοανατολικό τμήμα του Μεγάλου Πάρκου.
Παράλληλα, στο βορειοανατολικό τμήμα της λίμνης, υπάρχει – προφανώς από προηγούμενη εκσκαφή – διάδρομος μη κατασκευασμένος μέσου πλάτους 5,00 μέτρων ( Βλ. Παράρτημα Φωτογραφία 13). Στο σημείο αυτό, παρουσιάζεται και η πλέον απότομη κλίση, με μορφή αναβαθμού, συνολικού ύψους περί τα 4,00 μέτρα. Στην άνω πλευρά του αναβαθμού υπάρχει κατασκευασμένο τσιμεντένιο πλάτωμα .
Από το προαναφερθέν πλάτωμα, μέσω ενός πεζοδρόμου, συναντούμε συνεχίζοντας τον κύριο πεζόδρομο και την πρώτη είσοδο από την οδό Στρατάρχου Αλέξανδρου Παπάγου, η οποία είναι διαμορφωμένη με χαμηλές πέτρινες πεζούλες .
ΥΠΕΔΑΦΟΣ
Από την μακροσκοπική επιτόπια παρατήρηση του εδάφους, διαπιστώθηκε ότι αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από κορήματα, κατά το μεγαλύτερο μέρος λατυποκροκαλοπαγή συνεκτικά, συνδεδεμένα επιφανειακά με ασβεστιτικό υλικό. Στην περιοχή μελέτης, υπάρχει -επιφανειακά τουλάχιστον - σημαντική παρουσία αργιλικού υλικού, η οποία αυξάνεται προς το δυτικό τμήμα του.
Οι κλίσεις του εδάφους είναι βασικά ομαλές, της τάξεως δηλαδή του 5-6 % με γενική κατεύθυνση από ανατολή προς δύση , εκτός από μια έντονη σχετικά καταβύθιση, που εμφανίζεται στην βόρειο-βορειοανατολική περιοχή της τεχνητής λίμνης.
ΣΥΝΔΕΣΗ
Η χωροθέτηση του μεγάλου πάρκου είναι γενικά ευνοϊκή. Η περιοχή μελέτης ευρίσκεται βορειοδυτικά σε άμεση επαφή με ένα πευκοδάσος το λεγόμενο άλσος Πελοποννήσου συνολικής έκτασης 7.946,36 τετραγωνικών μέτρων, νοτιοδυτικά με χώρο πρασίνου στον οποίο ευρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Σκέπης. Μειονέκτημα της χωροθέτησης της περιοχής μελέτης – και γενικότερα του Μεγάλου Πάρκου - είναι ότι δύο από τις οδούς που το ορίζουν, δηλαδή οι οδοί Στρ. Αλέξανδρου Παπάγου και η Κορυτσάς, είναι οδοί του κυρίως οδικού δικτύου του οικισμού, και από τις βασικές εισόδους από την λεωφόρο Μεσογείων, ενώ η οδός Πεντέλης έχει υπερβολικά μεγάλο πλάτος για τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται.
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ
Η εκπόνηση της προμελέτης, έδειξε την ανάγκη δημιουργίας και ιεράρχησης δικτύου κυρίων και δευτερευόντων πεζοδρόμων, ανάλογα με τις προβλεπόμενες ανάγκες και χρήσεις. Η αρχική επιλογή του μέσου πλάτους των 6,00 μέτρων για το δίκτυο των κύριων πεζόδρομων καθώς και των 4,00 μέτρων για το δίκτυο των δευτερευόντων, μειώνεται στα 3,60 μέτρα για το δίκτυο των κύριων πεζόδρομων και στα 2,50 μέτρα για το δίκτυο των δευτερευόντων. Βασική επίσης αρχή του σχεδιασμού, είναι ότι το σύνολο της περιοχής μελέτης – και κατ’ επέκταση το σύνολο της έκτασης του Μεγάλου Πάρκου – πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο σε άτομα μειωμένης κινητικότητος (Α.Μ.Κ.) για λόγους φυσικής αναψυχής, καθώς και την ιδία δυνατότητα σε μικρά τροχήλατα ( παιδικά αμαξίδια και ποδήλατα). Βασικός στόχος - η και ο βασικότερος – είναι η προστασία του Μεγάλου Πάρκου, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αναδειχθεί σε ‘’ζωντανό χώρο’’, εάν δηλαδή χρησιμοποιείται σαν χώρος φυσικής αναψυχής αφενός από τους δημότες όλων των ηλικιών αλλά και από τους πιθανούς επισκέπτες.
ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναλυτικότερα, τα σημεία επέμβασης, ακολουθώντας πάλι την ίδια διαδρομή, από την κεντρική είσοδο του πάρκου προς την οδό Πεντέλης, είναι τα εξής:
· Στην συμβολή των οδών Πεντέλης και Αλ. Παπάγου, διαμορφώνεται η κεντρική νοτιοδυτική είσοδος του μεγάλου πάρκου, μαζί με καθιστικό.
· Επόμενο σημείο αναφοράς, είναι η τεχνητή λίμνη σε συνδυασμό με το υπό κατασκευήν δημοτικό αναψυκτήριο. Προτείνεται η αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, με την δημιουργία αναβαθμών με επίχωση από κηπευτικό χώμα ισχυρά συμπιεσμένο, ώστε να αφ’ ενός να μειωθεί η υφιστάμενη ρύση και αφ’ ετέρου να εμπλουτιστεί το φυσικό έδαφος από την διάβρωση, μια και κάτωθεν των πεύκων δεν μπορεί να φυτευτεί κανενός είδους φυτό ώστε να συγκρατείται το επιφανειακό έδαφος. Για να συγκρατείται το φερτό χώμα, προτείνεται η κατασκευή χαμηλών αναλειματικών τοίχων (πεζούλες) ύψους 45 εκατοστών, από οπλισμένο σκυρόδεμα με επένδυση από πέτρα – μια και αυτό το ύφος συναντάται γενικά στην περιοχή μελέτης – που παράλληλα χρησιμεύουν και σαν καθιστικά., ενώ σε άλλα σημεία θα είναι από ειδικά επεξεργασμένο ξύλο ( αυτό ειδικά για δένδρα που έχουν ανάγκη εγκιβωτισμού για λόγους προστασίας) .
· Γύρω από την τεχνητή λίμνη, διαμορφώνεται ένας πεζόδρομος μέσου πλάτους 1,60 μέτρων, ο οποίος ανεβαίνει και στο υψηλότερο σημείο του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης – ανάμεσα από τις λεύκες –που διαμορφώνεται σε καθιστικό, εξασφαλίζοντας την καλύτερη θέα της λίμνης. Παράλληλα σε αυτό το σημείο, προτείνεται η κατασκευή χαμηλού καταρράκτη και ρυακιού, πέραν από λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους κυκλοφορίας του νερού προς αποφυγή σχηματισμού άλγης.. Το υφιστάμενο τοιχείο κάτω από τις λεύκες, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με προσεκτική εργασία σαν ένα επιφανειακό πολυπρισματικό γλυπτό .
· Στον κύριο πεζόδρομο τώρα, κατά πρώτον διαμορφώνεται η δευτερεύουσα Είσοδος Α’, σαν σημείο συνάντησης και σύνδεσης με τον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης ενώ κατά δεύτερο, βαθμιδωτό καθιστικό με οπτική φυγή στην λίμνη. Επιπλέον η υφιστάμενη Είσοδος Β’, αναβαθμίζεται με την προσθήκη κεκλιμένων επιπέδων (ράμπες), ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση.
· Τέλος, στον υφιστάμενο πεζόδρομο που συνδέει την Είσοδο Β’ με το υφιστάμενο τσιμεντένιο πλάτωμα, προτείνεται η κατάργηση τμημάτων του υφιστάμενου τοιχείου, η διαμόρφωση εισόδου προς τον χώρο πικ-νικ, καθώς και η εξομάλυνση της υφιστάμενης υψομετρικής διαφοράς με το υφιστάμενο τσιμεντένιο πλάτωμα με ραμπόσκαλο.
· Ο υφιστάμενος πέτρινος διάδρομος στο βορεινό τμήμα της περιοχής μελέτης, μειώνεται σε ενεργό πλάτος, ενώ η σύνδεσή του με τον κύριο πεζόδρομο, δια μέσου του πευκώνα, γίνεται με πεζόδρομο μικρού πλάτους.
ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Χρειάζεται γενική αναβάθμιση των υπαρχόντων δικτύων υποδομής.
· Το δίκτυο ύδρευσης, πρέπει να επεκταθεί, μέχρι τουλάχιστον τα σημεία των βασικών, υπαρχόντων η προτεινομένων λειτουργιών, με σημεία υδροληψίας ανά τακτές αποστάσεις. Επιβάλλεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων με φρεάτια καθαρισμού ανά διαστήματα. Η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων είναι επίσης αναγκαία, αν και θα πρέπει να εξεταστεί - για την μείωση των διαδρομών - και η πιθανότητα στεγανών ή απορροφητικών βόθρων.
· Το δημοτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης πρέπει να επεκταθεί ώστε να καλύψει το σύνολο σχεδόν του πάρκου, τουλάχιστον κατά μήκος των κυρίων πεζοδρόμων, θα πρέπει δε να είναι υπόγειο δια λόγους ασφαλείας από πυρκαγιά.. Πέρα από την επίτευξη γενικού φωτισμού, όπου χρησιμοποιούνται φωτιστικά επί ιστού ( για προτεινόμενους τύπους Βλ. Παράρτημα Φωτογραφία 19), χρησιμοποιούνται για την επίτευξη ειδικού φωτισμού διαφορετικοί τύποι φωτιστικών σωμάτων (Βλ. Παράρτημα Φωτογραφία 20).
· Το δίκτυο πυρόσβεσης θα πρέπει να προβλέπει τους αναγκαίους πυροσβεστικούς κρουνούς (σε ορισμένα σημεία πιθανόν και ανά 50 μ. ), λόγω της ύπαρξης αυξημένου πυροφορτίου ( μεγάλος αριθμός πεύκων ), αλλά και με ύπαρξη αναγκαίων μέσων κατάσβεσης ( άμμος, πτύα κτλ ), ενώ η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων εξασφαλίζεται με τα πλάτη των κυρίως πεζοδρόμων. Τέλος απαιτείται η επέκταση του τηλεφωνικού δικτύου μέσα στο πάρκο, και για λόγους επικοινωνίας, αλλά και για λόγους ασφαλείας.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Τα προτεινόμενα υλικά κατασκευής, επιλέχθηκαν έχοντας υπ’ όψη το κόστος υλοποίησης λόγω του μεγέθους της συνολικής επέμβασης , αλλά και με αισθητικό κριτήριο, ώστε να παρουσιάζεται μία άρτια αισθητική προσέγγιση.
Σαν βασικό υλικό κατασκευής του δικτύου των κυρίων πεζοδρόμων του πάρκου, επιλέχθηκαν οι εγκιβωτισμένοι τσιμεντοκυβόλιθοι διαστάσεων 20*10 εκ., σε διαφορετικούς χρωματισμούς, και με διαφορετική σύνδεση ανά σημείο, ενώ χρησιμοποιείται επίσης και πλακόστρωτο με φυσική πέτρα. Οι κύριοι τουλάχιστον πεζόδρομοι του πάρκου, θα πρέπει να προβλεφθούν για την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων ( π.χ. οχήματα συντήρησης και πυροσβεστικά). Για να διακόπτεται η μονοτονία των πεζοδρόμων και για την σήμανση κάποιων επιλεγμένων σημείων, επιλέχθηκε η δημιουργία πλακόστρωσης με τσιμεντόπλακες ( απλές η εγχάρακτες ) πιθανά σε χαρακτηριστικές διχρωμίες ανάλογα με το είδος του χώρου ( χώρος στάσης η κίνησης η έμφαση κατεύθυνσης ) σε συνδυασμό με τούβλο δαπέδου. Οι αναγκαίοι αρμοί διαστολής, υλοποιούνται είτε με συνδυασμό τσιμεντόπλακας και τούβλου δαπέδου, είτε με απλό τούβλο δαπέδου.
Όπου είναι αναγκαίο, χρησιμοποιείται επεξεργασμένο σκυρόδεμα, με επίπαση χαλαζιακής άμμου. Αυτό μπορεί να έχει τελική επιφάνεια από λευκό η από σύνηθες σκυρόδεμα,, είτε με επεξεργασία ραβδώσεων κατά διαφόρους επιλεγμένες κατευθύνσεις, είτε βοτσαλωτό σκυρόδεμα με την διεργασία της εκπλύσεως είτε τέλος σαν τριπτό ( με σκούπα) σκυρόδεμα .
Οι πέργκολες έχουν χρησιμοποιηθεί στα αναγκαία σημεία, αφ’ ενός για δημιουργία σήμανσης του χώρου και αφ’ ετέρου για δημιουργία σκιάς. Προκύπτουν από μία βασική διάσταση, ώστε να μπορούν να επεκταθούν συνδυαζόμενες και κατά τους δύο πιθανούς άξονες, σε άλλες περιοχές του πάρκου. Οι ορθοστάτες της πέργκολας, είναι από διακοσμητικό τούβλο.
Τα αναφερόμενα σαν πληροφοριακά κιόσκια, είναι κυλινδρικές κατασκευές, διαμέτρου μέχρι 1,5 μέτρου περίπου, εξαγωνικής η κυκλικής κατόψεως, και χρησιμοποιούνται από τον Δήμο για την αναγγελία μέσω αφισών διαφόρων γεγονότων ( για παράδειγμα παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο η κάποιο αθλητικό γεγονός).
Οι ιστοί των σημαιών , είναι και για την ανάρτηση πολύχρωμων λαβάρων, που αναγγέλλουν κάποια γεγονότα πολιτιστικού η αθλητικού περιεχομένου, που συμβαίνουν στο πάρκο, πέραν της προφανούς χρήσεώς τους σε ορισμένα σημεία.
ΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, το σύνολο της έκτασης του μεγάλου πάρκου, ανέρχεται σε 76,85 στρέμματα. Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, ο αμιγής χώρος πρασίνου ανέρχεται σε 54,71 στρέμματα, άρα δηλαδή το υφιστάμενο δίκτυο πεζοδρόμων ( μαζί με το χέρσο τμήμα των 2,5 στρεμμάτων ) έχει συνολικό εμβαδόν 22,14 στρέμματα. Συνεπώς στην υφιστάμενη κατάσταση ο αμιγής χώρος πρασίνου είναι το 71,90 % της έκτασης του πάρκου.
Στην αρχική προμελέτη, η συνολική έκταση των πεζοδρόμων έχει εμβαδόν 17,47 στρέμματα, άρα ο εναπομένων αμιγής χώρος πρασίνου ανέρχεται σε 59,38 στρέμματα, συνεπώς το ποσοστό του καθαρού πρασίνου ανέρχεται σε 77,26 % της συνολικής έκτασης του πάρκου.
Σε αυτή την φάση, δεν είναι δυνατό φυσικά να γίνει απ’ ευθείας σύγκριση με το σύνολο της έκτασης του Μεγάλου Πάρκου, μπορεί όμως να γίνει αναλογική. Στην παρούσα οριστική μελέτη, στο σύνολο των 20,37 στρεμμάτων της περιοχής μελέτης, αφαιρώντας την έκταση της λίμνης ( 660,54 τετραγωνικά μέτρα) έχουμε καθαρή έκταση της περιοχής μελέτης 19.714,57 τετραγωνικά μέτρα η 19,71 στρέμματα..
Ο αμιγής χώρος πρασίνου (αφαιρώντας το Δημοτικό Αναψυκτήριο, την υφιστάμενη περιτοίχιση καθώς και τις προτεινόμενες πεζούλες) ανέρχεται σε 15.843,11 τετραγωνικά μέτρα ήτοι 15,84 στρέμματα. Οι προτεινόμενοι πεζόδρομοι έχουν συνολική έκταση 3.701,46 τετραγωνικά μέτρα ήτοι 3,71 στρέμματα.
Το ποσοστό του αμιγούς πρασίνου στην περιοχή μελέτης ανέρχεται τελικά στο 80,36% του συνόλου της εκτάσεως, ήτοι είναι αναλογικά υψηλότερο κατά 8,46% από την υφιστάμενη κατάσταση, και κατά 3,10% από την αρχική προμελέτη. Είναι προφανές, ότι στην πραγματικότητα, η αύξηση του ποσοστού του αμιγούς πρασίνου είναι ακόμα υψηλότερη, λόγω του ότι στις προηγούμενες μετρήσεις δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη ακρίβεια.
Η αύξηση αυτή κατά 3,10% του ποσοστού καθαρού πρασίνου σε σχέση με την αρχική προμελέτη, δικαιολογείται, λόγω της συνολικής μείωσης του μέσου πλάτους του υπάρχοντος δικτύου πεζοδρόμων, μιά και κατά τον σχεδιασμό της παρούσας πρότασης, ο βασικός μας στόχος, ήταν ακριβώς η αύξηση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου.-
Αθήνα, Μάρτιος 2000
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)