Νοεμβρίου 30, 2007

Επανάχρηση Διατηρητέου Εργοστασίου Βαλιάδη

1.0. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Εργοστάσιο Βαλιάδη δεν είναι και κανένας γίγαντας. Είναι όμως ένα βιομηχανικό κτίριο με σημαίνουσα ιστορία στην ευρύτερη περιοχή και με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.
Το Εργοστάσιο Βαλιάδη αποτέλεσε το αντικείμενο εκπόνησης οριστικής μελέτης με στόχο κατά πρώτο την πλήρη αρχιτεκτονική αποκατάσταση των επί μέρους μορφολογικών στοιχείων του διατηρητέου κτιρίου, και κατά δεύτερο την επισκευή, την εσωτερική διευθέτηση, και την προσαρμογή του στην τελικά επιλεγείσα χρήση, την μετατροπή του δηλαδή σε Κοινωνικό – Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέου Ψυχικού.
Η μελέτη εκπονήθηκε το 2003 βάσει υπογραφείσας σύμβασης, παραλήφθηκε και εγκρίθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

1.1. ΓΕΝΙΚΑ

Το Εργοστάσιο Βαλιάδη, ήταν έδρα και τόπος κατασκευής ηλεκτροκινήρων της ομωνύμου εταιρείας. Το υφιστάμενο κτίριο, έχει έτος κατασκευής το 1950, και ήταν από τα πρώτα κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν εν χρήση σαν βιομηχανικό κτίριο.
Αφού περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Νέου Ψυχικού, χαρακτηρίστηκε σαν διατηρητέο, βάση του ΦΕΚ 370Δ’/97.
Η τρέχουσα χρήση του κτιρίου, είναι κατά πρώτον χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων και απορριμματοφόρων του Δήμου Νέου Ψυχικού, κατά δεύτερο χώρος αποθήκευσης και τέλος κατά τρίτο χώρος χειρωνακτικού διαχωρισμού απορριμμάτων με προορισμό την ανακύκλωση.

1.2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
1.2.1. ΘΕΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το κτίριο Βαλιάδη, ευρίσκεται σε οικόπεδο που εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Νέου Ψυχικού Αττικής, επί της οδού Ρήγα Φεραίου αριθμός 40, στο Ο.Τ. 166, συνολικού εμβαδού 4.473,38 μ2.. Το οικόπεδο, είναι μεσαίο διαμπερές με πρόσβαση και από την οδό Παρίτση. Επιπλέον, σε επαφή με το Νοτιοανατολικό όριο έχει αναγερθεί ισόγειο κτίσμα με υπόγειο, συνολικού εμβαδού ισογείου 112,50 μ2 με μεταγενέστερη οικοδομική άδεια. Το υπόγειο τμήμα αυτού του κτίσματος, εξικνείται του περιγράμματος του ισογείου και εκτείνεται μέχρι το περίγραμμα του διατηρητέου κτιρίου. Η χρήση αυτής της μεταγενέστερης προσθήκης είναι η στέγαση υπηρεσιών του Δήμου.

1.3. ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΟΥΤο κτίριο έχει επίμηκες ορθογωνικό σχήμα εξωτερικών διαστάσεων 72,29μ.*21,80μ., είναι ισόγειο, και έχει συνολικό εμβαδόν 1.564,65 τ.μ., υπολειπόμενο κατά πολύ του μέγιστου επιτρεπόμενου, σύμφωνα με τα ισχύοντα διατάγματα δόμησης στην περιοχή.
Είναι κατασκευασμένο επί ορθογωνικού καννάβου βασικής αξονικής διαστάσεως 4,50 μέτρων κατά την επιμήκη κατεύθυνση, τυπική επιλογή για βιομηχανικά κτίρια της μεταπολεμικής εποχής, ενώ είναι συμμετρικό κατά τον διαμήκη άξονα. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ η κάτοψή του χωρίζεται σε τρία επιμήκη τμήματα. Το κεντρικό υπερυψωμένο τμήμα στεγάζεται με μεταλλικό ζευκτό με επικάλυψη μεταλλικού φύλλου κυματοειδούς λαμαρίνας, ενώ τα δύο χαμηλότερα τμήματα στεγάζονται με επίπεδη δοκιδωτή πλάκα (zollner), αποτελούμενη από δοκίδες οπλισμένου σκυροδέματος με υλικό πλήρωσης από πλίνθους. Επί πλέον, τα υποστυλώματα του κεντρικού υπερυψωμένου τμήματος έχουν ειδικές αναμονές για τοποθέτηση γερανογέφυρας, Το δάπεδο του κτιρίου είναι από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα, στο οποίο υπάρχουν ενσωματωμένες σιδηροτροχιές για βαγονέτο μεταφοράς πλάτους 0,65 εκ..
Το κεντρικό υπερυψωμένο τμήμα ήταν ενιαίος χώρος, και χρησιμοποιείτο σαν μηχανουργείο, με πλήρη σειρά εργαλειομηχανών. Τα πλευρικά χαμηλότερα τμήματα, ήταν χωρισμένα σε μικρότερους χώρους, και υπήρχε γραφειακός χώρος, σχεδιαστήριο, δύο τμήματα περιελίξεων κινητήρων, χώρος υδραυλικών πρεσών, χώρος κρουστικών πρεσών, τμήμα επισκευών, δοκιμαστήριο, αποθήκη υλικών και αποδυτήρια προσωπικού. Στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν υπόστεγα για χυτόπρεσα και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος καθώς επίσης και υπόσκαφη κόγχη επισκευής οχημάτων.
Τα κουφώματα του κτιρίου, είναι μεταλλικά σιδηρά, ανοιγόμενα εν μέρει κατά το τρίτο του κάθε ανοίγματος, περιστρεπτά περί οριζόντιο άξονα. Αυτά ακριβώς τα κουφώματα, μαζί με τον βασικό κατασκευαστικό κάνναβο, δημιουργούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, χαρακτηριστικό της βιομηχανικής αισθητικής των κτιρίων της εποχής. Η τυπική αυτή μορφή εξασφαλίζει επαρκή φωτισμό αλλά και εξαερισμό στο εσωτερικό του κτιρίου. Η υπάρχουσα ψευδοροφή είναι μεταγενέστερη και τοποθετήθηκε σαν θερμομονωτικό μέσο για τον χώρο του μηχανουργείου.
Στο εξωτερικό έχουν γίνει πολλές μετατροπές, με κύριες την διάνοιξη ανοιγμάτων ειδικά στην βορειοδυτική όψη του κτιρίου, ενώ στο εσωτερικό έχουν κατεδαφιστεί αρκετά τμήματα τοιχοποιίας. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες έχουν υποστεί μεγάλες φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης, αλλά έχουν υποστεί παράλληλα και μεγάλη διάβρωση λόγω ανερχόμενης υγρασίας εκ του εδάφους.
Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου φύονται δύο μεγάλοι πλάτανοι και ένας μεγάλος ευκάλυπτος στον χώρο του προκηπίου προς την οδό Ρήγα Φεραίου, ενώ υπάρχουν και τρεις ελιές. Στο βορειοδυτικό τμήμα του ακαλύπτου φύονται μεγάλοι αίλανθοι (ailanthus altissima – βρωμοκαρυδιά), οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε επαφή με την θεμελίωση του κτιρίου, με άμεσες βλαπτικές επιδράσεις στον φέροντα οργανισμό.
Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Μια και το υφιστάμενο κτίριο είναι κατασκευασμένο προ του 1955, είναι άγνωστο εάν μελετήθηκε με βάση κάποιο κανονισμό φορτίσεων, και συνεπώς με κάποιες προδιαγραφές ποιότητας σκυροδέματος. Η σημερινή κατάσταση του φέροντα οργανισμού είναι κακή, με πολλές φθορές, με διαβρώσεις και αποκαλύψεις του σιδηρού οπλισμού καθώς και καθαιρέσεις δοκών. Η μεγαλύτερη επιφάνεια των συνθέτων πλακών παρουσιάζει μεγάλη διαπερατότητα στα όμβρια ύδατα μέσα από εμφανείς τριχοειδείς ρηγματώσεις, με αποτέλεσμα την συνεχώς αυξανόμενη ψαθυρότητα του υλικού και αποκολλήσεις μεγάλων τμημάτων επιχρίσματος. Το κτίριο δεν παρουσιάζει – σε πρώτη μακροσκοπική επιθεώρηση τουλάχιστον – ρηγματώσεις που να οφείλονται σε σεισμική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις περιοχές των κόμβων, παρ΄ ότι αυτό είναι γενικά δύσκολο να εκτιμηθεί δίχως εμπεριστατωμένη έρευνα, λόγω της γενικότερης διάβρωσης των δομικών στοιχείων.
Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του, τυπικές βιομηχανικού κτιρίου εποχής, ήταν εξωτερικές εγκιβωτισμένες σε σωλήνες βαρέως τύπου, με ανεξάρτητο πίνακα τροφοδοσίας ανά εργαλειομηχανή.
Το κτίριο Βαλιάδη, δίνει γενικά την εικόνα της φθοράς και της εγκατάλειψης, οι οποίες σε συνδυασμό με την σημερινή του χρήση, είναι υπεύθυνα για την εμφανιζόμενη κατάσταση.

2.0. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
2.1. ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι προτεινόμενες νέες χρήσεις του κτιρίου, είναι συνοπτικά οι κάτωθι:
Χρήση                                 Εμβαδόν (μ2)
Πολιτιστικό Τμήμα                     1.496,72
Κοινωνικό Τμήμα                          169,85
Διοίκηση - Βοηθητικά                  136,94
Χώροι αναμονής και κίνησης      181,69
Συνολικό εμβαδό κτιρίου         1.985,20

2.2. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ
Οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού ήταν δύο, κατά πρώτο η διατήρηση της εξωτερικής μορφολογικής ταυτότητας του κτιρίου και κατά δεύτερο η μετατροπή του σε Κοινωνικό – Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Η μορφή του κτιρίου, αλλά και το διαθέσιμο οικόπεδο, επιτρέπουν κάποιες διακριτικές παρεμβάσεις, χωρίς να επιφέρουν σημαντική αλλοίωση του μορφολογικού χαρακτήρα του. Παράλληλα κατά τον σχεδιασμό του κτιρίου έχει εφαρμοστεί η ισχύουσα δομική νομοθεσία.
Σημαντική παράμετρος του σχεδιασμού, είναι η μεταβλητότητα της αρχιτεκτονικής επίλυσης και η δυνατότητα προσαρμογής σε εναλλασσόμενες απαιτήσεις, μέσω απλών διαδικασιών.
Η πρόταση έχει μελετηθεί γύρω από μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 272 ατόμων και από μια μεταβλητή αίθουσα θεάτρου χωρητικότητας 241 ατόμων. Επιλέχθηκε αυτή η διάταξη κατά πρώτον διότι εξασφαλίζει φυγές - μαζί με τους αντίστοιχους χώρους εκτόνωσης κοινού - προς τις κύριες όψεις του κτιρίου, και κατά δεύτερο διότι οι αναγκαίοι βοηθητικοί χώροι των παρασκηνίων, των εργαστηρίων και των εγκαταστάσεων, είναι στο ήσσονος σημασίας (και αθέατο από τις κύριες προσβάσεις) μέσον του επιμήκους κτιρίου. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, θα έχει τον ανάλογο εξοπλισμό, αλλά και τις δυνατότητες για μουσικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ομιλίες και προβολές. Η αίθουσα του θεάτρου, είναι πλήρως μεταβλητή, όπου μέσω προκατασκευασμένων κινητών modules, μπορεί να μετατραπεί σε κλασσική, πλευρική, μεσαία η και κεντρική σκηνή (αρένα), προσαρμοζόμενη στις εκάστοτε θεατρικές - και όχι μόνο - απαιτήσεις.
Ο σχεδιασμός των δύο foyer, επιτρέπει την περιστασιακή ενοποίησή τους με όμορους χώρους, για εκθεσιακή χρήση, με παράλληλη την δυνατότητα επέκτασης και στον περιβάλλοντα χώρο. Τα εργαστήρια έχουν ομαδοποιηθεί προς την οδό Ρήγα Φεραίου, ενώ οι κοινωνικές χρήσεις έχουν ομαδοποιηθεί προς την νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου, και σε γειτνίαση με το υφιστάμενο ΚΑΠΗ του Δήμου.
Σε τμήματα του παλαιού μηχανουργείου κατασκευάζεται ενδιάμεσος όροφος. Σε αυτόν τον όροφο τοποθετούνται χώροι διοίκησης, αναγκαίοι για την λειτουργία του κτιρίου, καθώς και οι χώροι ελέγχου των οπτικοακουστικών μέσων των δύο αιθουσών μαζί με τα καμαρίνια των ηθοποιών.
Η μορφή του διατηρητέου κτιρίου, παραμένει ως είχε, με τις αναγκαίες διανοίξεις για λειτουργικούς λόγους, που εντάσσονται όμως στον μορφολογικό χαρακτήρα του κτιρίου. Επιλέξαμε την κατασκευή μεταλλικής πέργκολας καμπύλης μορφής που στεγάζει σημαντικό τμήμα του ακαλύπτου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες ελαφριάς μορφής λυόμενης στέγασης, χωρίς να αντίκειται στον ισχύοντα πολεοδομικό κανονισμό και χωρίς να προσβάλλει την ταυτότητα του κτιρίου. Η μεταλλική αυτή κατασκευή, παραπέμπει λόγω μορφής σε βιομηχανικά monorails, ενώ έρχεται σε αντίθεση με το αυστηρά ορθογωνικό κτίριο.

2.3. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ

Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου, θα πρέπει να ικανοποιεί ταυτόχρονα δύο στόχους. Κατά πρώτο να αναδεικνύει το Κτίριο Βαλιάδη λειτουργών σαν φυσικό σκηνικό, και κατά δεύτερο να επιτρέπει την χρήση του, κατ’ επέκταση του εσωτερικού χώρου του κτιρίου, για υπαίθριες εκθέσεις και γενικότερα για εκδηλώσεις.
Η διαμόρφωση έχει δημιουργήσει έναν ευρύτερο χώρο στον ακάλυπτο προς την οδό Ρήγα Φεραίου, ώστε να λειτουργεί σαν προέκταση του foyer της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και του κυλικείου. Στον υπόλοιπο ακάλυπτο δημιουργούνται καθιστικά, που λειτουργούν και σαν υπαίθρια προέκταση των αντιστοίχων αιθουσών.
Η φύτευση στο σύνολο του ακαλύπτου, έχει γίνει με γνώμονα την δημιουργία ενός ασυνεχούς σκηνικού που έρχεται σε αντίθεση με τον τυπικό επαναλαμβανόμενο ρυθμό του διατηρητέου κτιρίου, ενώ σημαντικό ρόλο στην συνολική εντύπωση, θα παίξει η διάταξη και ο τύπος των φωτιστικών σωμάτων.
Δεν προβλέπουμε την χρήση του περιβάλλοντος χώρου σαν χώρο στάθμευσης, διότι κατά πρώτον είναι μικρός σε σχέση με τις απαιτούμενες θέσεις για την χρήση του κτιρίου και κατά δεύτερο οι όποιες εκδηλώσεις με μεγάλη προσέλευση κοινού, θα γίνονται κατά τις ώρες που τα όμορα κτίρια γραφείων θα είναι κλειστά, συνεπώς θα υπάρχουν παρόδιες θέσεις στάθμευσης.

2.4. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Η προτεινόμενη χρήση του κελύφους αφ’ ενός, και οι ισχύοντες κανονισμοί οπλισμένου σκυροδέματος αφ’ ετέρου, υπαγορεύουν μια σειρά απαιτούμενων εργασιών. Αναλυτικότερα:
Ο επιφανειακός μανδύας του κάθε κατακόρυφου η οριζόντιου στοιχείου του φέροντα οργανισμού αποξηλώνεται, ώστε να είναι εφικτή η κατασκευή εξωτερικού περιμετρικού μανδύα με τον προβλεπόμενο οπλισμό.
Γίνεται αποξήλωση των υπαρχόντων πλακών στα χαμηλά τμήματα του κτιρίου με την μέθοδο της αδιατάρακτης τμηματικής κοπής, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυναμική καταπόνηση του υπάρχοντος χωρικού πλαισίου. Στη συνέχεια κατασκευάζονται νέες πλάκες, με ορθή πάκτωση στους μανδύες των δοκών και των υποστυλωμάτων.
Στην υφιστάμενη θεμελίωση ενισχύονται και διευρύνονται τα υπάρχοντα πέδιλα, οι διαστάσεις των οποίων είναι άγνωστες και πρόκειται να οριστικοποιηθούν με αυτοψία. Ο προτεινόμενος τρόπος για αυτό, είναι η μέθοδος της υποθεμελίωσης, ενώ προστίθενται και οι αναγκαίοι συνδετήριες δοκοί.
Η υπάρχουσα στέγαση αποξηλώνεται μαζί με τα μεταλλικά ζευκτά. Σαν ανεξάρτητος επίπεδος φορέας, επαναδιαστασιολογείται και κατασκευάζεται νέα στέγη, κατά το δυνατό όμοια με την υπάρχουσα. Ο ελκυστήρας του ζευκτού, μαζί με τη σχετική ψευδοροφή, αποτελούν και την τελική κάλυψη του κτιρίου.
Ο ενδιάμεσος όροφος υλοποιείται με μικτή ελαφριά κατασκευή από σκυρόδεμα, το οποίο ευρίσκεται σε μόνιμο μεταλλότυπο αυλακωτής λαμαρίνας, ικανού πάχους και ακαμψίας, ώστε οι φορτίσεις στον υπάρχοντα φέροντα οργανισμό του κτιρίου να είναι χαμηλές.
Η έναρξη των εργασιών ενίσχυσης επιβάλλεται να γίνει από κάτω προς τα άνω, για λόγους ορθής παραλαβής των εντάσεων από τα δομικά στοιχεία του κτιρίου.
Λόγω της σπουδαιότητας του κτιρίου απαιτείται γεωτεχνική έρευνα για οριστικοποίηση, επιβεβαίωση, ή αναπροσαρμογή των παραμέτρων αυτών.

2.5. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Στο κτίριο Βαλιάδη προβλέπονται όλες οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις ήτοι δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, καυσίμου αερίου, ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, καθώς και ανελκυστήρας.
Ο κλιματισμός του κτιρίου (ψύξη - θέρμανση) επιτυγχάνεται κατά πρώτο με την χρήση κεντρικής κλιματιστικής μονάδος δύο ζωνών, που ανανεώνει και τον αέρα στις αίθουσες. Τα εργαστήρια και οι αίθουσες κοινωνικής χρήσης κλιματίζονται με δύο ανεξάρτητες μονάδες διαιρούμενου τύπου.
Θα προβλεφθεί παθητική και ενεργητική πυρασφάλεια, καθώς και ηχομόνωση – θερμομόνωση, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.

3.0. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η πρόταση αποκατάστασης του Εργοστάσιου Βαλιάδη και η μετατροπή του σε Κοινωνικό – Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέου Ψυχικού, λόγου του ύψους του απαιτούμενου προϋπολογισμού, εκφεύγει των οικονομικών δυνατοτήτων του συγκεκριμένου Δήμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.650.000 Euro.
Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης πράξης στα πλαίσια των δράσεων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Πιο αναλυτικά, υποβλήθηκαν δύο (2) προτάσεις χρηματοδότησης αφ ενός στο Ε.Π.ΠΕΡ, και αφ ετέρου στο Π.Ε.Π. Αττικής. Οι προτάσεις δεν εντάχθηκαν τελικά στα προς χρηματοδότηση έργα, λόγω έλλειψης υποστήριξης από την πλευρά του Δήμου.
Προτάσεις χρηματοδότησης μέσω Αναπτυξιακού Νόμου η και μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα δεν ευοδώθηκαν κατά πρώτο λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και κατά δεύτερο λόγω έλλειψης επαρκούς στελέχωσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου .

4.0. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η χωροθέτηση του Κτιρίου Βαλιάδη σε αστική περιοχή με υψηλές αξίες γης, με αυξημένο συντελεστή δόμησης, με απαιτήσεις γραφειακών χώρων και σε άμεση γειτνίαση με την Λεωφόρο Μεσογείων και τον σταθμό του Μετρό, έχουν σαν αποτέλεσμα την διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων, που οδηγούν σε έναν περαιτέρω γενικότερο προβληματισμό για την διάσωση του κτιρίου. Οι εναλλακτικές αυτές προτάσεις, έχουν γενικά σαν στόχο την υπερεκμετάλλευση του οικοπέδου και την αλλοίωση του γενικότερου χαρακτήρα του κτιρίου.
Συγκεκριμένα έχουν διατυπωθεί τα παρακάτω:
1) Κατεδάφιση του κτιρίου και κατασκευή εξ αρχής νέου όμοιου κτιρίου, με την παράλληλη προσθήκη δημοτικού υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 220 θέσεων.
2) Ενίσχυση του υφιστάμενου κτιρίου σύμφωνα με την εγκριθείσα οριστική μελέτη, αλλά με προσθήκη δημοτικού υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 110 θέσεων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενδεικτικός προϋπολογισμός κόστους κατασκευής υπερβαίνει τα 6.500.000 Euro.
Η υλοποίηση αυτών των προτάσεων αλλοιώνουν σημαντικά τον χαρακτήρα του διατηρητέου κτιρίου, και δεν προβλέπονται από το εγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Επιπλέον οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ένα σταθμό αυτοκινήτων τέτοιου μεγέθους δεν έχουν εξετασθεί. Συνοπτικά και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται τροποποίηση του εγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου καθώς και αλλαγή χρήσης.

5.0. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το Κτίριο Βαλιάδη, δεν έχει προφανώς σχεδιαστεί αρχικά για να στεγάσει τις προτεινόμενες χρήσεις. Παρ΄ όλα αυτά είναι εφικτό με τις επεμβάσεις που προτείνουμε, να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε κατά πρώτο να διατηρηθεί ο μορφολογικός του χαρακτήρας, που είναι άμεσα αναγνωρίσιμος στην ευρύτερη περιοχή σαν τοπόσημο, και κατά δεύτερο να αποτελέσει ένα ενιαίο σύνολο με αυτόνομα τμήματα που θα στεγάσουν μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων.
Οι στεγασμένες αυτές δραστηριότητες ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών για επιμόρφωση, ενημέρωση και ψυχαγωγία, και στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης πολιτιστικού χαρακτήρα με υπερτοπική ακτίνα επιρροής.-


-------
Εισήγηση
Συνέδριο TICCIH με γενικό θέμα "Το Τέλος των Γιγάντων - Βιομηχανική Κληρονομιά και Μετασχηματισμοί των Πόλεων"
Βόλος - Κτίριο Σπίρερ
Νοέμβριος 2007